Orlando van Wijk zit amper een jaar op turnen

Overgenomen uit De Polderkrant van 27 januari 1992.

Orlando van Wijk was er eventjes beduusd van. En toen de aanwezigen in de kantine van Tonego hem één voor één kwamen feliciteren, ging hij steeds trotser kijken. “Leuk”, was zijn verlegen commentaar, “Ik had het niet verwacht”.

Maar wie is hij nou eigenlijk, dat kleine jongetje uit Emmeloord, dat van de lezers van De Polderkrant meet stemmen had gekregen dan erkende sportmannen als Henk van Benthem en Pieter Bijl?

Tien jaar

Alvorens aan een interview te beginnen, wilde Orlando van Wijk nog wel even iets recht zeten: “Ik ben geen twaalf jaar hoor. Ik ben nog maar net tien”.

Aan het eind van het afgelopen jaar verscheen hij opeens in de publiciteit toen hij namens Sportclub Emmeloord deelnam aan de Nederlands kampioenschappen Springen voor jongens tot twaalf jaar. Zijn drie sprongen op minitrampoline maakten zó veel indruk op de jury, dat hij maar meteen Nederlands kampioen werd. Een opmerkelijke prestatie; niet alleen gezien zijn leeftijd, maar vooral omdat hij nog maar net een jaar lid is van SC Emmeloord.

Orlando herinnert zich, dat hij flink zenuwachtig was voor die NK in Doesburg: “Vooral omdat ik in één keer tot stand moest komen”.

Twee keer in de week
De Sportman ‚van het Jaar vertelt dat hij bij SC Emmeloord twee keer in de week traint: “En ik vind vooral de rekstok en het springen leuk”. De Emmeloorder zegt dat de nationale titel vorige maand al een verrassing voor hem was en op de sportprijs van de Noordoostpolder had hij al helemaal niet gerekend: “Toen ik in de krant las dat ik erbij stond, werd ik best zenuwachtig. Ik had het nooit verwacht”.

Die verrassing bleef tot het laatste moment bewaard, want zijn pleegouders, die Orlando sinds twee jaar onder hun hoede hebben, hadden de hoofdpersoon niets verteld over het doel van de ’reis’ naar Luttelgeest.

Voor voetbal geldt hetzelfde

“Dat atletisclie zit in hem”. vertelt mevrouw Van Wijk. “Hij zat nog maar twee weken op gym en toen zat hij al in de selectie. En voor voetbal geldt hetzelfde. Hij speelt bij Flevo Boys in E1 en ook daar is hij al kampioen geworden”.

Z’n turntrainer Ko de Schipper bevestigt dat: “Het is een natuurtalent. Dat is gewoon gigantisch. Ik heb er geen idee van waar zijn grenzen liggen. Wat hij ziet, dat kan hij doen ook. Dat geldt overigens niet alleen voor Orlando, maar ook voor een paar andere jongens in zijn leeftijdsgroep”.

Het Nederlands kampioenschap is volgens De Schipper dan ook geen toevalstreffer geweest: “Het is gewoon een jongen die talent heeft en daarnaast op zo’n belangrijke dag ook nog de concentratie kan opbrengen”.

Langzaam opbouwen
Toch houdt z’n trainer voorlopig vast aan twee trainingen in de week. Is dat eigenlijk niet te weinig voor een jongetje, dat het in zich heeft om een topper te worden? “Ik doe dat doelbewust”, antwoordt De Schipper, “Hij moet het allereerst leuk vinden en daarna kun je het langzaam opbouwen. Als we een jaar verder zijn, mag hij drie keer in de week trainen”.

De SCE-trainer mag dan voorzichtig omspringen met zijn pupil, hij kan het toch ook niet nalaten om hem nadrukkelijk te prijzen: “Het is gewoon een fantastisch joch. Die jongen kan zó veel en het gaat bij hem zo makkelijk…”

Naschrift:
Orlando van Wijk is later bekend geworden als profvoetballer onder de naam Orlando Smeekes.

Orlando van Wijk ontvangt de prijs uit handen van persfotograaf Hans Veenhuis.
De winnaars van 1991: de voetballers van Tonego met vooraan Sandra Dekker en Orlando van Wijk. Foto: Hans Veenhuis.
Orlando van Wijk (Orlando Smeekes)
Orlando van Wijk (Orlando Smeekes)

Genomineerden

Overgenomen uit De Noordoostpolder van 9 januari 1992.

HENK VAN BENTHEM
schaatsen‚ STC Ruten

Henk van Benthem heeft nadrukkelijk van zich doen spreken in de periode aan het begin van het vorig jaar, toen er volop geschaatst kon worden op natuurijs. De 23-jarige marathonschaatser uit Ens reed voortdurend zeer aanvallend en alhoewel hij alleen een wedstrijd in Havelte wist te winnen, eindigde hij wel steeds bij de eersten. Tijdens de Nederlandse kampioenschappen in Ankeveen was hij de absolute smaakmaker van de wedstrijd, maar moest hij genoegen nemen met een vierde plaats, achter kampioen Dries van Wijhe. De klassieker over 200 kilometer in Zevenhuizen leverde een derde plaats op. Op kunstijs en tijdens het skeelerseizoen waren de prestaties van de Ensenaar minder opvallend. maar dat komt ook omdat hij die beide disciplines uitsluitend ziet als voorbereiding op het natuurijs: “Want je kunt niet het hele jaar presteren.”

PIETER BIJL
voetbal, FC Utrecht

Vorig jaar was profvoetballer Pieter Bijl uit Espel al genomineerd omdat hij met SC Heerenveen was gepromoveerd naar de eredivisie en na zijn overstap naar FC Utrecht was uitgegroeid tot basisspeler van de eredivisieclub. Dit jaar is hij opnieuw één van de kandidaten, omdat hij met FC Utrecht in z’n eerste seizoen op de vierde plaats is geëindigd. Daardoor mochten de Utrechtenaren deelnemen aan de strijd om de UEFA-Cup en dat leverde hen twee wedstrijden tegen het grote Real Madrid op. Pieter Bijl was ook het afgelopen jaar een vaste kracht in het elftal van FC Utrecht.

ARNO OTTERMAN
tennis, ATC Emelwerth

De 18-jarige tennisser uit Emmeloord maakte dit jaar de promotie van B- naar A-niveau. Arno Otterman klom op de Nederlandse ranglijst van de negentigste naar de vijftigste plaats. In zijn woonplaats won hij het open B-toernooi. Daarnaast slaagde hij er ook in om twee A-toernooien te winnen, namelijk in Pijnacker en Sliedrecht. Bovendien werd hij Flevolands kampioen op B-niveau. Voor de competitie speelt hij bij ZLTB in Zwolle en met die ploeg eindigde hij als tweede in de eerste klasse; het op twee na hoogste niveau. Sinds kort studeert hij in Groningen, maar hij is nog steeds lid van ATC Emelwerth.

ALEXANDER VAN DER REE
atletiek, AV NOP

De twaalf-jarige Alexander van der Ree deed in september nadrukkelijk van zich spreken tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Bij de D-junioren werd hij zowel op het verspringen als op de tachtig meter Nederlands kampioen. Hij sprong 4.95 meter ver en raffelde de sprint af in een tijd van 10.5 seconden. Dit leverde hem tijdens dit NK tevens de zogenaamde ’prestatieprijs’ op. Voorafgaand daaraan eindigde hij in het indoorseizoen Op de 50 en 60 meter als respectievelijk zesde en achtste op de Nederlandse met clubrecords van respectievelijk 7.1 en 8.54.

HANS VREELING
volleybal, Vovem ’90

De vijftien-jarige Hans Vreeling is eigenlijk nog B-junior, maar speelt inmiddels al wel in het eerste herenteam van volleybalvereniging Vovem ’90. Daar begint hij meestal op de bank, maar krijgt hij van coach Appelo al wel meer en meer speeltijd. De belangrijkste verdienste van de 1.97 meter lange spelverdeler ligt in het feit dat hij werd gekozen voor het Nederlands juniorenteam. Met dit team heeft de Emmeloorder inmiddels zijn eerste interlands gespeeld.

ORLANDO VAN WIJK
turnen, SC Emmeloord

Deze twaalf-jarige turner van Sportclub Emmeloord eindigde in december tijdens de Nederlandse kampioenschappen springen vande KNGB op de eerste plaats. Tijdens de individuele wedstrijd op het onderdeel mini-trampoline sprong de Emmeloorder drie keer: een hoeksalto, een spreidsalto en een salto met halve draai gestrekt. Het leverde hem 1 1.60 punten op en dat was voldoende voor een Nederlands kampioenschap.

Hoe is het toch met… Orlando Smeekes

Profvoetballer was als turner Sportman van 1991

De Noordoostpolder, december 2004
(door Maarten Heijenk)

OSS – Orlando Smeekes was net een paar dagen tien jaar, toen hij in Luttelgeest werd gehuldigd als Sportman van het Jaar 1991. Hij zat amper een jaar op turnen, maar was al wel Nederlands kampioen springen met minitrampoline.

Het was even zoeken om hem terug te vinden; vooral omdat hij indertijd bij SCE was ingeschreven met de achternaam van zijn pleegouders. Uiteindelijk bleek dat Orlando tegenwoordig betaald voetballer is bij TOP Oss.

Ko de Schipper

Ko de Schipper was indertijd z’n turntrainer bij SC Emmeloord. ’Het is een natuurtalent. Dat is gewoon gigantisch’, zei De Schipper in ’91 bij de prijsuitreiking, ‘Ik heb er geen idee van waar zijn grenzen liggen. Wat hij ziet, dat kan hij ook doen.’ Orlando bewees het de jaren daarna, toen hij nog een paar keer Nederlands kampioen werd.

Z’n trainer herinnert het zich precies: ‘In die tijd werden er voor het eerst dubbele salto’s gesprongen. Op een gegeven moment was ik aan het koffie drinken en zag ik het hem gewoon doen… Levensgevaarlijk natuurlijk, maar hij deed het wel.’

Orlando woonde sinds zijn achtste bij de familie Van Wijk in Emmeloord. Z’n pleegmoeder zei indertijd: ‘Hij zat nog maar twee weken op gym en hij zat al in de selectie. En voor voetbal geldt hetzelfde. Hij speelt bij Flevo Boys in E1 en ook daar is hij al kampioen geworden.’

Orlando van Wijk (Orlando Smeekes)
Orlando van Wijk (Orlando Smeekes)

Foto: Hans Veenhuis.

SC Heerenveen

De nu 22-jarige Orlando Smeekes kan het zich goed herinneren. Kort na zijn uitverkiezing tot Sportman van het Jaar (hij hield gerenommeerde sportmannen als Henk van Benthem en Pieter Bijl achter zich), werd hij meegenomen naar een voetbaltraining bij Heerenveen. ‘Ik wist helemaal niet wat dat inhield’, zegt hij.

‘Bij Heerenveen heb ik de hele voetbalschool doorlopen. Op een gegeven moment was het voetballen en turnen niet meer te combineren. Ik had voor allebei talent, maar uiteindelijk ben ik gaan voetballen. Dat was geen bewuste keus; m’n pleegouders hebben die keus voor mij gemaakt.’

Overigens is Orlando wel blij met die keus, al was het alleen maar omdat hij nu z’n brood verdient als fulltime voetballer en er in de turnsport geen droog brood te verdienen is.

Amsterdammer

Als A-junior ging Smeekes bij Telstar voetballen en verliet hij Emmeloord. Hij was geboren in Amsterdam en hij moet lachen als we hem vragen of hij zich Emmeloorder of Amsterdammer voelt. ‘Amsterdammer natuurlijk’, klinkt het.

Z’n carrière ging voortvarend. In 2000 maakte hij z’n debuut in het eerste elftal van Telstar en een jaar later debuteerde hij in Oranje onder 21. De dag na dat debuut was hij samen met drie medespelers betrokken bij een auto-ongeluk. Volgens de media is hij sinds die dag in de problemen geraakt en was de toch al onberekenbare voetballer nauwelijks meer te ‘hanteren’.

Hij speelde weliswaar 35 competitiewedstrijden voor Telstar, maar erkent eerlijk dat hij een moeilijke tijd achter de rug heeft: ‘Ik heb psychische problemen gehad. Ik was erg down en m’n carrière kreeg een terugslag.’

Revalidatie

Na de revalidatie tekende hij vorig jaar voor TOP Oss, maar mocht hij dankzij een clausule in zijn contract naar eredivisieclub Volendam. Daar kwam hij slechts twee keer in actie, waardoor hij dit seizoen alsnog in Oss is gaan spelen.

Bij TOP lijkt nu alles op z’n plaats te vallen. ‘Trainer Harry van den Ham, eveneens ex-Telstar, doet er met zijn vrouw, die psychologe is, alles aan de speler op het rechte spoor te krijgen’, aldus de media.

Snelle linksbuiten

Orlando Smeekes is momenteel basisspeler. ‘Ik ben een snelle linksbuiten’, zegt hij bescheiden. Over zijn verleden als turner: ‘Ik vond het een hele mooie sport en eigenlijk was het jammer dat ik er niet in kon doorgaan.’

Op de vraag of hij z’n doelpunten viert met dubbele salto’s zegt hij: ‘Zo vaak heb ik nog niet gescoord. Maar ik ben natuurlijk nog wel lenig.’