“Ik wil nu hogerop”

Het jaar 1988 is voor Johan Hansma uit Marknesse één groot hoogtepunt geweest. De negentienjarige voetballer van PEC Zwolle somt op: „Ik heb een blessurevrij jaar gehad. ik ben met het tweede elftal kampioen van Nederland geworden en ik heb m‘n debuut gemaakt in het eerste.”

Terwijl zijn vrouwelijke collega Anita Oldenhof zich in de komnde jaren zal gaan richten op de kernploeg, heeft Johan Hannsma geen duidelijk doel voor ogen: „Ik wil hogerop, dat is een ding dat zeker is. Maar ik ga nu niet zeggen waar ik precies wil uitkomen. Je kunt we allerlei plannen maken, maar als je bijvoorbeeld geblesseerd raakt, dan komt er van al die plannen toch niets terecht. Dat zie je nu aan Anita”.

Johan Hansma woont aan de Korte Voor in Marknesse. Hij speelde al op vijftien-jarige leeftijd in het eerste elftal van SV Marknesse. Na een half seizoen SVM 1 maakte hij de overstap naar PEC Zwolle. Eerst speelde hij daar in de A’s, maar al snel maakte hij de overstap naar het tweede elftal.

Het afgelopen seizoen was zIJn tweede volledige seizoen in dat tweede. Het was voor de polderbewoner een belangrijk jaar. In februari kreeg hij een contract aangeboden, waardoor hij sinds 1 juli echt betaald voetballer is. Bovendien werd hij met het tweede elftal van PEC Zwolle kampioen van Nederland, maakte hij z’n debuut in het eerste elftal van trainer Theo Laseroms èn groeide hij daarin uit tot volwaardig basisspeler.

De verkiezing tot Sportman van het Jaar is ook voor Johan Hansma enigszins als een verrassing gekomen. „Ik had het niet verwacht”, zo reageerde hij, „Het is allemaal zo snel gegaan. Ik ben in de Noordoostpolder pas een paar weken geleden voor het eerst in de publiciteit gekomen en ik had er niet op gerekend dat er al zo snel zoveel mensen op mij zouden stemmen”.

Overigens is het nieuwe jaar voor Johan Hansma alweer bijzonder aantrekkelijk van start gegaan. Niet alleen ontving hij maandag de prijs voor de Sportman van het Jaar, maar bovendien stapte hij dinsdagmorgen in het vliegtuig naar de Nederlandse Antillen.

De selectie van PEC Zwolle is uitgenodigd om een promotie-toernee van veertien dagen door Aruba en Curacao te maken. Er zal in die periode uiteraard getraind worden ter voorbereiding op de tweede helft van de competitie, er zullen vijf wedstrijden worden gespeeld, maar Johan Hansma keek maandag vanzelfsprekend vooral vooruit naar de kennismaking met het land.

De heer Erkelens overhandigt de prijzen aan Anita Oldenhof en Johan Hansma.
Foto: Hans Veenhuis.

De foto op de voorpagina van De Noordoostpolder.