“Ik wil me nu eerst beperken tot halve marathons”

“M’n beste jaar tot nu toe”, zegt Sportman van 1989 Hein Pragt als hem gevraagd wordt om terug te kijken op het afgelopen jaar. Gevraagd naar het hoogtepunt in dat jaar zegt hij: “Ik heb m’n beste prestaties op bijna alle onderdelen verbeterd”.

De Atletiekvereniging Noordoostpolder was bij de verkiezing van Sportman van het Jaar goed vertegenwoordigd in de top van het klassement. Hein Pragt ein
digde als eerste, hardloper Jan Goeree als derde en meerkamper Raymond Beimers als vierde.

Voor Hein Pragt kwam de uitverkiezing als een volslagen verrassing. Toen de Emmeloorder er telefonisch van op de hoogte werd gesteld, was hij er even stil van. ,,Hartstikke leuk”, was z’n eerste reactie na afloop van de prijsuitreiking, ,,Alhoewel ik ook het betrekkelijke ervan wel inzie”.

Overwinningen

Hein Pragt won in 1989 de door zijn vereniging AV NOP georganiseerde Uurloop. Leeuwenronde, Zomeravondloop en Zwinloop. Hij werd tweede bij de Kon1nginneloop en liep aan het e1nd van het jaar z’n eerste marathon in Helmond in een tijd van twee uur en veertig minuten.

Belangrijker dan die tijd op de hele marathon vindt de 37-jarige hardloper de verbetering van z’n persoonlijke record op de halve marathon naar 1 uur, 13 minuten en 1 seconde.

De winnaars van 1989: Hein Pragt en Maaike Smit.

Foto: Hans Veenhuis.

Regionale wedstrijden

De Sportman van het Jaar won dus diverse wedstrijden in de Noordoostpolder, maar hij hecht meer waarde aan z’n klasseringen bij de eerste tien bij regionale wedstrijden. „Want zolang Jan Goeree en Jaap Vlaming zich richten op de afstanden tot de tien kilometer is er binnen de vereniging weinig concurrentie. Eigenlijk is dat jammer, want als de concurrentie groter zou worden, zouden we binnen de polder misschien tot scherpere tijden kunnen komen”, vertelt hij.

Die tijden zijn voor Hein Pragt de belangrijkste maatstaf en daarbij richt hij zich meer op z’n persoonlijke records dan op clubrecords: „Want clubrecords zijn voor mij toch onmogelijk, gezien m’n voorgangers bij AV NOP”.

Daarbij doelt hij vooral op lange afstandsloper Piet Kreb en op de gebroeders Hoving en Ruiter, die indertijd tot de Europese top behoorden en die tijden liepen waarmee ze anno 1989 nog steeds tot de Nederlandse top zouden horen.

Hein Pragt ontvangt de prijs uit handen van Marjan Maaskant, voorzitter van de Sportraad Noordoostpolder.

Hein Pragt ontvangt de prijs uit handen van Marjan Maaskant, voorzitter van de Sportraad Noordoostpolder.

Carlos Lopez

Is het opvallend, dat Hein Pragt op 87-jarige laeftijd nog steeds persoonlijke records verbetert“? „Enerzijds natuurlijk wel”. antwoordt de Sportman
van het Jaar. „Maar anderzijds was Carlos Lopez ook 38 jaar toen hij in Rotterdam het wereldrecord op de martathon verbeterde”.

Pragt denkt voorlopig dan ook nog wel vooruitgang te kunnen boeken „Vanaf je veertigste zal het wel wat langzamer gaan”, verwacht hij, maar hij wijst met
een op het feit dat Piet Kreb en landelijk Piet van Alphen ook als veertig-plusssers nog toptijden liepen.

Marathon in Helmond

Na een lange voorbereiding liep Pragt het afgelopen jaar voor het eerst een hele marathon. ,‚Dat was voorlopig eenmalig”‚zegt hij daarover, „Ik Wil me nu eerst beperken tot halve marathons. Ik weet nu wat het is om een hele marathon te lopen en een tweede hoeft wat mij betreft nog niet direct”.

Over dat avontuur in Helmond vertelt hij: „Het is toch niet helemaal geworden wat ik ervan had verwacht. Vlak ervoor had ik een lichte irritatie aan m’n achillespees en pas een paar dagen van tevoren werd het licht op groen gezet en wist ik zeker dat ik mee mocht doen. Ik kan nu wel zeggen dat ik gehoopt had op een tijd van 2.30 of 2.35. Dat is uiteindelijk 2.40 geworden”.

Tijd aanscherpen

Voor het komende jaar heeft Hein Pragt één belangrijke doelstelling: ,,Ik wil m’n tijd op de halve marathon aanscherpen. Mijn beste tijd is nu 1,13.1 en ik wil kijken of ik het naar één uur en twaalf minuten kan brengen”.

De loper lijkt daarbij zijn zinnen te hebben gezet op de Leeuwenronde in Kraggenburg, de loop waar hij ook het afgelopen jaar z’n beste tijd neerzette en die door hem gewonnen werd. ,,Dat is een schitterende loop met een prachtig parcours door de bossen. Eigenlijk zou AV NOP moeten proberen om daar een wedstrijdloop van te maken”.