“Ik vind het wel leuk. hoor. Maar het is toch eigenlijk belachelijk dat een oude man als ik Sportman van de Noordoostpolder wordt.” Die woorden sprak Nico Kamp maandagavond na de prijsuitreiking van de sportverkiezingen van de Noordoostpolder.

Alle uitverkorenen toonden zich verrast met hun uitverkiezing. Kamp was degene, die het meest verbaasd was. Hoewel, verbaasd is misschien niet eens het juiste woord. “Ik ben helemaal geen echte topper. Oke, ik hoor misschien wel tot de eerste tien van Nederland, maar dat is tot daar aan toe. Iemand als Tilleman, die biljarter, dat is een topper.”

De Korrel

De Korrel toonde zich actief om hun voorzitter als beste sportman uit de bus te laten rollen. Ze vulden en stuurden massaal bonnen in. In totaal een stuk of veertig. “Ik wist dat ik van de vereniging nogal wat stemmen had gekregen. Maar van de rest niet. Dat was afwachten. Ik was nogal verbaasd dat ik uiteindelijk toch geworden ben.”

“Waarom? Kijk, de leeftijd speelt natuurlijk toch mee. Op mijn leeftin word je normaal gesproken geen sportman meer. Dan moet je ook al wat klaarmaken op Europees niveau. Je rekent er op dat de sportman iemand tussen de twintig en de dertig jaar is. Bovendien is de schietsport niet zo bekend, misschien wel ondergewaardeerd. En schieten is geen lichamelijke sport , je verwacht ook niet dat een dammer of een schaker sportman wordt. Eerder een atleet ofzo.”

Kritiek

Kamp had, net als veel anderen overigens, kritiek op de gang van zaken met betrekking tot de verkiezing. “Je kunt de verschillende niveaus waarop mensen hun sport beoefenen niet met elkaar vergelijken. Maar als je dat wel zou doen, is het misschien wel terecht dat ik het geworden ben.”

En over de waarde die hij aan de titel hecht: ‘Het is een waardering voor de werkzaamheden die je verricht. Dat maakt het voor mij leuk. Dat je weet dat je de steun hebt gehad van de hele vereniging. Dat doet mij goed.”

Kamp acteert al een poosje op het landelijk niveau bij de schietsport. Niet alleen bij het staand schieten, maar momenteel vooral bij het knielend schieten. Daarbij behaalde hij in november individueel goud en een zilveren medaille met het corps van De Korrel. Daarmee was zijn nominatie en uitverkiezing een feit.

Nico Kamp. Foto: Hans Veenhuis.
De krantenfoto met staand de meiden van Vovem en gehurkt v.l.n.r. Inge Hoogeveen, Nico Kamp en Wendy Koolhaas.

Prijsuitreiking

De verkiezing van de beste sportman, sportvrouw, sportploeg en het sporttalent van de Noordoostpolder werd georganiseerd door Drukkerij Hoekstra, in samenwerking met Boomsma Sport. Zij verzorgden ook de waardebonnen en de niet weg te denken bloemen. Fotograaf Hans Veenhuis had de bokalen beschikbaar gesteld en ontpopte zich maandagavond ook als een ware spreekspecialist.

Een voor een werden de beste sporters naar voren geroepen om een lijstje met, de beste prestaties aan te horen.

Vakkundige jury

Gelegenheidspresentator Veenhuis kondigde aan dat de sportverkiezing volgend jaar op een andere manier zal plaatsvinden. Niet langer zullen dan alleen de bonnen tellen, er zal tevens een vakkundige jury worden samengesteld die de prestaties van de diverse sporters tegen elkaar af zal zetten.

Dan zal niet alleen meer gekeken worden naar de prestaties an sich, maar bijvoorbeeld ook naar de positie die de sport landelijk gezien inneemt.

Bonnensysteem

Het bonnensysteem zal overigens niet helemaal verdwijnen. Lezers van De Polderkrant en De Noordoostpolder kunnen hun voorkeur via die weg kenbaar blijven maken. Er zal echter een verdeelsleutel worden gehanteerd. Zo zal de stem van de jury waarschijnlijk voor tweederde meetellen‚ terwijl de bonnen eenderde aan waarde vertegenwoordigen.

Al was het alleen maar om motivaties als ‘omdat hij mijn schoonvader is’ en ‘omdat hij er zo goed uitziet’ in de toekomst te voorkomen.

Tekst overgenomen uit De Noordoostpolder van donderdag 20 januari 1994 (door Bianca Stuiver).