Als beste sportman werd Melchior Schoenmakers gekozen. Schoenmakers staat al jaren bekend als een voetbaltalent en brak dit jaar definitief door in het betaalde voetbal. Hij startte zijn voetbalcarrière bij SVZW uit het Overijsselse Wierden. Op tienjarige leeftijd verhuisde hij naar Emmeloord waar hij bij Sportclub in de D-pupillen ging voetballen.

Al snel werd hij ontdekt door Heerenveen en op zijn vijftiende ging hij over naar Heerenveen waar hij als B-junior in de A-selectie ging spelen. Ook daar viel hij op in de landelijke jeugdcompetitie en er volgde een selectie voor het UEFA elftal. Met dat elftal reisde hij het afgelopen jaar heel Europa door.

Ook nam hij deel aan het Europese kampioenschap in juli dat in Spanje werd gehouden. Het UEEA-team eindigde daar als vierde en Schoenmakers speelde vier wedstrijden in de basis.

Een jury

Woensdagavond werd in de Luifel bekend gemaakt wie er sportman, -vrouw, -talent en sportploeg zijn van het Jaar 1994 van de geneente Noordoostpolder. De verkiezing georganiseerd door Intersport Boomsma en Drukkerij Hoekstra verliep iets anders dan voorgaande jaren. Lezers van de Polderkrant/Noordoostpolder nomieerden diverse sportmensen en ploegen, een jury maakte daaruit een keuze. De jury bestaande uit Wim Prins, Bauke Houtsma, Hans Veenhuis en Marian Slettenhaar was eensgezind in de keuze van de winnaars.

Het was een gezellige drukte in de achterzaal van de Luifel. Niet alleen de sporters, maar ook de familie en bestuursleden van de verenigingen waar de sportmensen lid van zijn, waren gekomen om de huldiging bij te wonen. Radio Noordoostpolder zond alles live uit en Omroep Flevoland was aanwezig om opnames te maken voor het programma Tikkie Terug van aanstaande vrijdag. Hans Veenhuis zorgde er voor dat alles in goede banen werd geleid.

Uit al deze aandacht blijkt de waardering voor de sportmensen die deze avond in het zonnetje werden gezet.

Beker

Alle winnaars kregen een beker die beschikbaar werd gesteld door fotograaf Hans Veenhuis. Namens het gemeentebestuur reikte wethouder Tineke Bij de Vaate een oorkonde uit en de organisatoren van de verkiezingen zette iedereen in de bloemetjes.

Alle winnaars zullen meedingen naar de Provinciale titels die op 27 januari in Emmeloord bekend worden gemaakt. Deze avond wordt gehouden in de Bosbadhal en wordt gepresenteerd door Arnold Vanderlyde.

Tekst is overgenomen uit De Noordoostpolder van donderdag 5 januari 1995.

Melchior Schoenmakers ontvangt de prijs uit handen van wethouder Tineke Bij de Vaate en Marian Slettenhaar van De Noordoostpolder.
De krantenpagina.