Johan Hansma, Maaike Smit, Cor Gouda, De Korrel, Martijn van Staveren

Foto uit De Noordoostpolder.

Voetballer Johan Hansma is voor de derde keer uitgeroepen tot Sportman van het Jaar van de Noordoostpolder. Dat gebeurde woensdagavond in het Muzisch Centrum in Emmeloord.

De jury moest bij de keuze tot sportman een vergelijking maken tussen kandidaten die allemaal deel uitmaken van een team. Het ging tussen twee voetballers, Heerenveenspeler Johan Hansma en Pascal Cohen van S.C. Genemuiden en hockeyer Erik Damman van Amsterdam.

Voor Cohen en Damman was het allemaal nog een beetje nieuw. Zij waren immers voor het eerst genomineerd. Voor Johan Hansma is het inmiddels een routineklus.

De voetballer werd voor de derde keer op rij en voor de vierde keer in totaal gekozen tot Sportman van het Jaar van de Noordoostpolder.

Zilveren schoen

“lk laat het allemaal maar over me heen komen. Nog steeds ben ik hier heel blij mee. Het is de erkenning voor de prestaties die je levert. De zilveren schoen staat thuis in de kamer, maar deze krijgt mooi plaatsje tussen de andere bekers, want ik ben hier hartstikke trots op.”

Hansma, die vorig jaar ook werd gekozen tot sportman van de provincie Flevoland heeft er overigens geen idee van of hij begin februari kans heeft om ook die titel te prolongeren (“Ik heb geen idee wie mijn concurrenten zijn”). Dat hij een belangrijk en succesvol jaar achter de rug heeft is duidelijk.

Tweede in de eredivisie

Fotograaf Hans Veenhuis kon niet alleen melden dat Johan Hansma een zilveren schoen won in ’99, maar bovendien wees hij op de schitterende prestaties die zijn club Heerenveen behaalde in de competitie. De tweede plaats achter PSV en voor clubs als Ajax en landskampioen Feijenoord zegt genoeg.

“Voorlopig zie ik mezelf nog wel bij Heerenveen blijven. En daarmee is het doel voor dit jaar het halen van Europees voetbal. Dat zou mooi zijn.”