‘Alles aan deze club te danken’

‘De carrousel begint nu een beetje op gang te komen’, zegt Diederik Boer over zijn kansen om na dit seizoen de overstap te maken van FC Zwolle naar een eredivisieclub. De 26-jarige doelman uit Emmeloord werd gisteren gekozen tot Sportman van het Jaar. ‘Het is natuurlijk altijd leuk om een erkenning te krijgen voor je prestaties’, zei hij daarover.

Sinds anderhalf jaar is Diederik Boer eerste keus in het doel van FC Zwolle. Hij werd sindsdien door de club al uitgeroepen tot Speler van het Jaar en won ook een klassement van dagblad De Stentor. Gisteren kreeg hij dus opnieuw een persoonlijke prijs. ‘Ik had het niet verwacht, maar het is inderdaad wel een goed seizoen geweest’, zei hij daarover.

Vorig seizoen speelde Boer met FC Zwolle in de nacompetitie voor promotie naar de eredivisie. Momenteel staan de Zwollenaren op een bescheiden vijftiende plaats. ‘Dat komt ook omdat we financieel hebben ingeleverd’, aldus de doelman, ‘Gezien onze positie wordt het moeilijk om ons via de ranglijst te plaatsen voor de play offs en dus gaan we voor een periode.’

Diederik Boer benadrukt dat hij het fantastisch naar zijn zin heeft bij Zwolle: ‘Ik heb alles aan deze club te danken. Maar als je de kans hebt om hogerop te kunnen spelen, dan grijp je die natuurlijk. Dat heeft iedere sportman. Ik hoop dat die mogelijkheid zich aandient.’

Als oud-lid van Flevo Boys voelt hij zich nog steeds Emmeloorder, geeft hij keeperstraining aan de F-pupillen van zijn oude club en gaat hij als het maar enigszins kan kijken bij Flevo Boys.

Hij vindt het ‘heel vervelend’ wat er met team- en plaatsgenoot Tjeerd Korf gebeurt. Die was twee jaar geleden na zijn uitverkiezing voor Jong Oranje gekozen tot Sportman van het Jaar, maar mag nu uitkijken naar een andere club: ‘Maar ja… dat is óók topsport.’

Genomineerden

DIEDERIK BOER
Sport:
Voetbal.
Club: FC Zwolle.
Leeftijd: 26 Jaar.
Woonplaats: Emmeloord.
Diederik Boer maakte als B-junior de overstap van Flevo Boys naar profclub FC Zwolle. Hij is nu zes jaar full prof, kende tot vorig seizoen vier invalbeurten in de hoofdmacht en is sinds anderhalf jaar eerste keus. De kwaliteiten van de keeper uit Emmeloord zijn inmiddels boven alle twijfel verheven. In zijn eerste volledige seizoen werd hij door FC Zwolle uitgeroepen tot winnaar van de Henk Timmer-bokaal als speler van het jaar. Tevens won hij het klassement van De Stentor, het dagblad dat iedere week rapportcijfers geeft aan de spelers van GA Eagles, FC Zwolle en AGOVV. Ook in het lopende seizoen presteert hij goed, want Diederik staat momenteel tweede in het klassement van De Stentor. Zijn contract bij FC Zwolle loopt nog tot 2009, maar Boer staat inmiddels in de belangstelling van verschillende eredivisieclubs.

BAS KOOLE
Sport:
Kitesurfen.
Team: Xtrm Sports.
Leeftijd: 20 Jaar.
Woonplaats: Emmeloord.
Bas Koole is een avonturier. Vijf jaar geleden begon hij te kitesurfen. Nadat hij zijn Havo had afgerond ging hij vier maanden naar Zuid-Afrika om zich te bekwamen in deze tak van sport en vorig jaar ging hij drie maanden naar Brazilië. Hij deed daar voor ’t eerst mee aan een wereldbekerwedstrijd. Sinds dit jaar is hij professional in het nieuw opgerichte kiteboard-team Xtrm Sports. Hij deed mee aan vijf wedstrijden van de professionele PKRA-tour en werd daarin 13de (België), 17de (Canarische Eilanden) en drie keer 25ste (Portugal, Dominicaanse Republiek en Duitsland). Op de wereldranglijst eindigde hij als 23ste. Zijn grootste succes boekte hij in oktober tijdens het NK op het Scheveningse strand. Hij overleefde daar de eerste drie rondes, strandde in de halve eindstrijd op wereldtopper Youri Zoon, maar imponeerde met een derde plaats.

LUIS PEARSON
Sport:
Hardlopen.
Club: AV NOP.
Leeftijd: 37 Jaar.
Woonplaats: Emmeloord.
Pearson was in 2006 de beste hardloper in de provincie, want hij won het Flevolands Running Circuit (Flerc). Luis begon met een overwinning in de voor de Flerc meetellende Bosbaanloop en zegevierde daarna twee keer in Almere en één keer in Dronten. De Flerc-zege werd veiliggesteld tijdens de Zeebodemloop in Lelystad, waar hij soeverein bij de concurrentie wegliep. Het nieuwe Flerc-seizoen begon met een goede prestatie tijdens de Fish Potato Run, het grootste hardloopevenement in de regio. Luis Pearson was daar met een vijftiende plaats de snelste loper uit de provincie. Doordat hij één wedstrijd miste, staat hij momenteel ‘slechts’ derde in het Flerc-klassement. Hij deed echter wel van zich spreken met een tweede plaats in de Dertig van Almere en zaterdag was hij tijdens de halve marathon van Dronten weer eens de snelste uit de NOP.