Drie keer is scheepsrecht voor hardloper Luis Pearson

Luis Pearson (links) ontving de prijs uit handen van wethouder Jaap van der Est.
Foto: Hans Veenhuis.

‘Ik leg de lat hoog voor mezelf’, zegt hardloper Luis Pearson. Eigenlijk vindt hij die Sportverkiezingen helemaal niet zo prettig, want voor één keer heeft niet zelf in de hand of hij wint of verliest. Maar woensdag was het dan eindelijk zover.

De 38-jarige Emmeloorder was voor het derde jaar genomineerd en werd ‘eindelijk’ uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. ‘Het is leuk om gewaardeerd te worden’, zegt hij, ‘Want je wordt er niet voor betaald, maar die sport is natuurlijk wel een belangrijk stuk van je leven.’

Luis Pearson won het afgelopen jaar voor de tweede keer op rij het Flevolandse hardlopersklassement en was bij alle grote lopen in de provincie de snelste Flevolandse deelnemer.

Gevraagd naar de doelstellingen voor het komende jaar, is Luis voorzichtig. Dat heeft hij enkele jaren geleden geleerd tijdens zijn uitstapje naar de marathon. ‘Ik was te enthousiast. Dat zit in mijn aard. En ik heb daar vreselijke blessures aan overgehouden.’ Luisteren naar je lichaam is sindsdien het devies. Pearson is weer fit en is niet van plan om iets te forceren: ‘Ik doe m’n ding en ik zie wel wat er op m’n pad komt.’

De komende tijd richt hij zich op de kortere afstanden: de wedstrijdjes in Flevoland, het open NK tien kilometer in Schoorl en het NK cross. Maar eigenlijk wil hij vooral zijn PR op de halve marathon verbeteren. Dat staat nu op 1 uur en 11 minuten. ‘En als dát lukt, dan ga ik misschien weer eens aan een marathon denken’, klinkt het voorzichtig.

Genomineerden

Nico Kamp
HANDBOOGSCHIETEN – Deze Ensenaar werd al drie keer Sportman van het Jaar, maar is op 63-jarige leeftijd nog steeds een landelijke topschutter. Eerste en tweede prijzen waren ook in 2007 eerder regel dan uitzondering. Niet alleen bij regio- en rayonkampioenschappen, maar ook bij tal van nationale en zelfs internationale wedstrijden. Bij de diverse NK’s won Kamp een eerste (indoor compound 18 meter), tweede (indoor compound 25 meter) en een derde prijs (outdoor compound). Hij maakte deel uit van het Nederlands compoundteam voor de dubbele interland met België, die door Nederland werd gewonnen.

Luis Pearson
HARDLOPEN – Voor de tweede keer op rij won Luis Pearson (38 jaar) uit Emmeloord het Flevolandse hardlopersklassement. Ook in het lopende seizoen 2007/’08 staat hij na vier wedstrijden weer afgetekend eerste in het klassement. Na een uitstapje naar de marathon blijkt Pearson op de iets kortere afstanden weer de absolute nummer één in Flevoland te zijn. Naast overwinningen in tal van ‘kleine’ loopjes was hij de snelste Flevolandse deelnemer bij alle grote lopen in de provincie, zoals de Fish Potato Run in Emmeloord, de Zeebodemloop in Lelystad en de Houtwijk Kerstloop in Dronten.

Peter Schulting
WIELRENNEN – De jeugdige wielrenner reed het afgelopen jaar bijzonder aanvallend tijdens tal van wedstrijden voor beloften. Deze 20-jarige Emmeloorder deed mee aan etappewedstrijden in Berlijn en Zweden, waar hij beide keren een etappe won en als respectievelijk vijfde en derde eindigde in het eindklassement. Tijdens het NK voor beloften reed hij de hele dag van voren en eindigde hij als zesde, maar wel als snelste niet-Raborenner. Het leverde hem een uitnodiging op voor twee wedstrijden in China. Hij deed daar mee aan de Tour de Quinghai en later aan de Pre Olympics.