Sportman in Australië

Sportman van het Jaar werd zweefvlieger René de Dreu. Hij werkt momenteel bij een zweefvliegbedrijf in Australië en kon derhalve niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking in het Muzisch Centrum. René’s vader nam de prijs in ontvangst. Alhoewel het voor hem zes uur ’s ochtends was, kwam René nog wel kort aan de telefoon.

René de Dreu won het afgelopen jaar in Litouwen het EK in de clubklasse. ’Hij was veertien toen hij ging zweefvliegen’, zei z’n vader, ’Waarom weet ik eigenlijk ook niet. Niemand in de familie doet aan zweefvliegen. Maar sinds hij ermee begonnen is, is hij er helemaal aan verknocht.’

’Zijn grote droom was dit jaar eigenlijk het WK voor junioren. Dat is niet gelukt. Daar werd hij zevende, maar hij had wel de slag te pakken. Het EK voor senioren was meteen daarna en daar lukte het wel.’

René de Dreu heeft tot november bij de luchtmacht gewerkt. Aansluitend kon hij voor drie maanden naar Australië. ’En als hij terug is, hoopt hij op een baan in de burgerluchtvaart’, aldus z’n vader.

De vader van winnaar René de Dreu, Wolter Westdijk en Nico Kamp (v.l.n.r.).

Genomineerden

Wolter Westdijk
Sport:
sportklimmen.
Woonplaats: Emmeloord.
Leeftijd: 19 jaar.
Bij de jeugd is Wolter een topper in Nederland. Hij werd tweede bij het NJK boulderen en tweede bij het NJK sportklimmen. Bij de senioren werd hij zowel bij het boulderen als bij het sportklimmen tiende van Nederland.

René de Dreu
Sport:
Zweefvliegen.
Woonplaats: Emmeloord.
Leeftijd: 24 jaar.
Bij het WK voor junioren eindigde René als zevende. Daarna ging hij naar Litouwen, waar hij het EK in de clubklasse won. Nederland leverde hier een opvallende prestatie, want teamgenoot Tim Kuijpers werd tweede.

Nico Kamp
Sport:
Handboog.
Woonplaats: Emmeloord.
Leeftijd: 65 jaar.
Mede gezien zijn leeftijd is Nico een fenomeen. Hij werd onder andere tweede bij het NK indoor, werd Nederlands kampioen outdoor in de compoundklasse (25 meter) en won met het Nederlands team de tweekamp tegen België.