Oud-Urker sportman in de NOP

Voor de schaatser Geert-Jan van der Wal was 2010 een topjaar: ‘Absoluut! Ik ben wel eens Nederlands kampioen op skeelers geweest, maar een klassieker winnen… er zijn niet zoveel schaatsers in het peloton die dát kunnen zeggen.’Zijn uitverkiezing tot Sportman van het Jaar 2010 was dan ook niet vreemd.

Marathonschaatser Van der Wal heeft in het verleden ernstige blessures gehad, maar is nu al anderhalf jaar fit. ‘En als ik fit ben, presteer ik’, zegt hij.

Gevraagd naar de doelstelling voor 2011 klinkt het: ’Zodra het weer vriest zoveel mogelijk voorin rijden. We hebben één van de beste ploegen en we willen zoveel mogelijk om de prijzen rijden. Dat betekent dat je vaak moet knechten, maar er komen ook wedstrijden dat ik voor m’n eigen kans kan gaan.’

Enkele jaren geleden was Geert-Jan van der Wal nog Sportman van het Jaar van de gemeente Urk. Hij voelt zich echter geen Urker. ‘Nee, ik ben geboren en getogen in de polder, opgegroeid op de boerderij. Maar op een gegeven moment hebben ze de grens verlegd en woonde ik opeens in Urk.’

Waarom kon de jury nu opeens wél voor hem kiezen? ’Ik heb vijf jaar gestudeerd in Groningen en nu woon ik in Emmeloord’, antwoordt Van der Wal, ’Op dit moment ben ik vooral schaatser, maar uiteindelijk wil ik boer worden en het bedrijf overnemen.’

Geert-Jan van der Wal krijgt de beker uit handen van wethouder Willy Schutte. Links Remco Grasman.

Genomineerden

Remco Grasman
Sport:
hardlopen.
Woonplaats: Luttelgeest.
Leeftijd: 38 jaar.
Remco werd eerste tijdens de NK cross voor ’masters’ ofwel 35-plussers. Op de baan eindigde hij als tweede op de NK tien kilometer en won hij enkele weken later de vijf kilometer. Op de weg werd hij derde op de tien kilometer.

Bas Koole
Sport:
kitesurfen.
Woonplaats: Emmeloord.
Leeftijd: 24 jaar.
Bas kitesurft op internationaal niveau en is een groot promotor van zijn sport. In Scheveningen won hij onder heftige weersomstandigheden de nationale titel. Ook eindigde hij op het podium in Noordwijk, Stavoren en Oostende.

Geert-Jan van der Wal
Sport:
schaatsen.
Woonplaats: Emmeloord.
Leeftijd: 25 jaar.
Geert-Jan is al jarenlang een vooraanstaand marathonschaatser. Dit jaar won hij de klassieke Veluwemeertocht (’mijn mooiste overwinning ooit’) en het Unox natuurijsklassement. Bij het NK op natuurijs werd hij vierde.