Wiebe van der Wijk: ’Er had meer in gezeten’

Bij de Dambond waren ze eerst helemaal niet blij met de deelname van Wiebe van der Wijk aan de WK van 2011. Na remises tegen alle oud-wereldkampioenen en een voortreffelijke vijftiende plaats is die scepsis helemaal verdwenen.

De 29-jarige Emmeloorder wordt nu ook door zijn bond gezien als een topper en bondscoach Rob Clerc nodigt hem uit voor alle centrale trainingen.
De uitverkiezing tot Sportman van het Jaar in de Noordoostpolder vormde gisteravond de kers op de taart. ’Gewoon leuk, een stukje erkenning’, zei Van der Wijk.

Nadat hij wereldkampioen bij de jeugd was geworden, had Wiebe tien jaar niet gedamd. Na zijn verhuizing naar Emmeloord maakten de mannen van Damkring Marknesse hem weer enthousiast. En nu is hij terug aan de top.

’Ook in de damwereld krijg ik daarvoor nu waardering. Als je bij een wedstrijd komt zegt iedereen: super gedaan!’

Hij kijkt tevreden terug op het WK in zijn eigen woonplaats: ’Ik heb écht meegedaan. Maar toch, er had meer in gezeten…’

Winnaar Wiebe van der Wijk voor de camera van Omroep Flevoland.

Genomineerden

Diederik Boer
Sport:
voetbalkeeper.
Leeftijd: 31 jaar.
Woonplaats: Emmeloord.
Al jaren een zekerheid voor FC Zwolle, met vorig seizoen de minst gepasseerde verdediging van het betaalde voetbal. Op dit moment heeft Zwolle de op één na minst gepasseerde defensie en is de ploeg dik koploper.

Remco Grasman
Sport:
hardlopen.
Leeftijd: 39 jaar.
Woonplaats: Luttelgeest.
Hardlopen is een grote sport onder 35-plussers. Remco werd in deze leeftijdsgroep achtste op het EK cross. Bij de NK’s was er goud en zilver op de cross, zilver op de drie kilometer en goud op de 10 kilometer.

Wiebe van der Wijk, Remco Grasman en Diederik Boer (v.l.n.r.).

Wiebe van der Wijk
Sport:
dammen.
Leeftijd: 29 jaar.
Woonplaats: Emmeloord.
Zijn deelname aan het WK in Emmeloord en Urk was niet onomstreden, maar hij werd vijftiende en speelde remise tegen vijf oud-wereldkampioenen én wereldkampioen Georgiev. Ook kreeg hij de B-status van NOC/NSF.