Zondag wonnen ze het Tiendorpentoernooi zaalvoetbal en woensdag werden ze uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Het zijn goede tijden voor het eerste elftal van Tonego.

De uitverkiezing was te danken aan de promotie van de Luttelgeester voetballers naar de derde klasse en vooral de prestaties in de beker. Daar drong men door tot de laatste acht van het noorden, temidden van uitsluitend hoofdklassers en eersteklassers.

’Het was een hartstikke goed jaar’, zei Joost Henselmans, die de beker bij afwezigheid van aanvoerder Jan Wentink in ontvangst had genomen, ‘We hebben het kampioenschap net gemist, maar zijn toch nog gepromoveerd. En zo’n dag als die bekerfinale maak je nóóit meer mee.’

Na de promotie is Tonego in de derde klasse goed begonnen, alhoewel het de laatste weken van 2005 wat minder ging. ‘Maar we voetballen goed. Het doel is handhaven en wat dat betreft zitten we redelijk op koers’, aldus Henselmans, ‘Bovendien willen we boven SVM eindigen. En het verschil is nog steeds vijf punten.

Genomineerden

Flevo Boys (voetbal, Emmeloord):
Dankzij een fantastische eindsprint in de reguliere competitie plaatste Flevo Boys zich via de ‘vervangende periodetitel’ voor de nacompetitie van de eerste klasse. Daarin won Flevo Boys van HZVV en Oranje Nassau om vervolgens in Utrecht de beslissende wedstrijd tegen Vitesse Delft met 5-3 te winnen. Intussen staan de Emmeloorders achtste in de hoofdklasse. De brede selectie heeft tal van schorsingen en blessures soepel opgevangen en is opvallend saamhorig: tijdens een stemming over de contractverlenging van trainer Jan van Raalte stemden álle spelers voor.

Tonego (voetbal, Luttelgeest):
Na de degradatie in 2004 speelde Tonego in de vierde klasse onder leiding van de nieuwe trainer Joppie de Bos slim en energiek voetbal. Het team deed hele seizoen mee om het kampioenschap. Nadat de titel op de laatste speeldag was misgelopen, promoveerde men via de nacompetitie alsnog. ‘We staat het hoogst geklasseerd van alle polderdorpen, terwijl Luttelgeest een dorp is van nog geen 1500 inwoners’, aldus Tonego. In de beker haalde Tonego de laatste acht. Daar stond men als enige vierdeklasser tussen allemaal hoofd- en eerste klassers.

Vovem’90 heren (volleybal, Emmeloord):
Het herenteam van volleybalvereniging Vovem’90 dwong in 2004 een plaats in de landelijke tweede divisie af. Daarin eindigde de ploeg op een mooie vijfde plaats. Ondanks tal van mutaties en de komst van een aantal nieuwe, relatief onervaren spelers draait het team ook dit seizoen bovenin mee. De laatste drie wedstrijden van 2005 werden gewonnen en daardoor bivakkeert Vovem tijdens de winterstop op de vierde plaats.