Het is een mooie week voor Richard Stolte. Zondag vierde hij z’n zestiende verjaardag en woensdag werd hij uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar. ‘Ik had het niet zo verwacht; ook de andere genomineerden maakten volgens mij een goede kans’, zei hij daarover.

De jury had de voetballer uit Emmeloord vooral gekozen vanwege zijn prestaties in het Nederlands elftal Onder 17. Als verreweg de jongste speler stond hij in de basiself tijdens het succesvol verlopen EK-kwalificatietoernooi in Wit-Rusland.

Inmiddels zijn enkele oudere spitsen teruggekeerd van blessures en is de linksbuiten van SC Heerenveen B1 ‘teruggezet’ naar de Onder 16. ‘Op zich wel jammer, maar het blijft een eer om in het Nederlands elftal te voetballen’, zegt Richard daarover.

Onlangs viel de uitnodiging door de bus om met deze Oranje-selectie mee te doen aan een toernooi, eind deze maand in Turkije.

Richard Stolte zit in Heerenveen op de HAVO en traint zes keer in de week. ‘Iedere dag vroeg in de Interliner’, zegt hij.

Zijn doel voor het komende jaar is: ‘In het Nederlands elftal blijven en proberen met Heerenveen B1 de beker te winnen en in de competitie zo hoog mogelijk te eindigen.’

Genomineerden

Céline van Gerner (turnen, Heerenveen):
Deze Emmeloordse (11) behoort tot de grootste turntalenten van het land. Ze traint 20 uur per week in Heerenveen, bij één van de drie topcentra voor damesturnen. Haar lichting wordt ‘klaargestoomd’ voor uiteindelijk de Olympische Spelen van 2012. Céline eindigde als achtste bij het NK op topsportniveau in haar leeftijdsgroep. Ze is actief in de eredivisie jeugd en deed internationale ervaring op bij toernooien in België (11e) en Luxemburg (4e).

Richard Stolte (voetbal, SC Heerenveen):
Deze Emmeloorder speelde in het Nederlands elftal onder 17 jaar als enige 15-jarige tussen allemaal teamgenoten van 16 en 17 jaar. Tijdens een gewonnen EK-kwalificatietoernooi in Wit-Rusland stond hij alle wedstrijden in de basis en kreeg hij na afloop een compliment van de bondscoach. De jonge linksbuiten staat met Heerenveen derde in de eredivisie voor B-junioren.

Sharon Zuidema (volleybal, Vovem):
Is dit seizoen een belangrijke waarde als diagonaalspeelster voor het eerste damesteam van Vovem in de eerste divisie. Ze moet de ervaring van Nicolette Brugge (gestopt) doen vergeten en dat is geen gemakkelijke opgave voor een 15-jarige! Door blessures moet ze bovendien ook op andere posities spelen. Door haar positieve instelling en talenten is zij door bondscoach Teun Buys geselecteerd voor Jong Oranje.