Céline van Gerner wil naar EK in Frankrijk

Het Europees kampioenschap voor de jeugd in Frankrijk. Dáár werkt Céline van Gerner momenteel naartoe. De 13-jarige turnster werd gisteravond gehuldigd als Sporttalent van het Jaar. ‘Ik had het niet verwacht’, zei ze, ‘En ik vind het heel leuk.’

Het leven van Céline van Gerner draait om het turnen. Ze woont in Emmeloord, maar verder zit ze eigenlijk altijd in Heerenveen. Daar traint ze 30 uur in de week en daar zit ze ook op school, in de tweede klas Havo/Vwo.

Gevraagd naar het hoogtepunt van het afgelopen jaar, zegt Céline: ‘Het Nederlands kampioenschap op de vloer. Die vloer is ook mijn sterkste onderdeel.’ Daarnaast werd ze in 2007 op de jeugd-NK tweede op meerkamp en balk en werd ze geselecteerd voor Jong Oranje. Internationaal waren er podiumplaatsen bij diverse grote toernooien in België en Frankrijk.

Het komend jaar wil ze dus naar het EK. ‘Er zijn twee kwalificatiemomenten’, legt ze uit, ‘En daar moet ik bij de beste drie zitten.’ Op de vraag hoe ze haar kansen inschat, antwoordt het Sporttalent van het Jaar bescheiden: ‘Het zou wel moeten kunnen…’

Céline van Gerner krijgt de prijs uit handen van wethouder Jaap van der Est.

Genomineerden

Céline van Gerner
TURNEN – Céline turnt op het hoogste niveau, in de eredivisie jeugd/junioren en traint 30 uur per week in Heerenveen. De 13-jarige Emmeloordse werd dit jaar Nederlands kampioen op vloer, tweede op meerkamp en balk en ze werd geselecteerd voor Jong Oranje. Internationaal was er een eerste plaats bij de Wase Gym Cup (België) en derde plaatsen bij grote toernooien in België en Frankrijk.

Marleen Loman
ATLETIEK – Na een officieus NK op de 600 meter indoor, werd Marleen Loman deze zomer Nederlands kampioene bij de C-junioren op zowel de 600 als de 1.000 meter. Bovendien won de 15-jarige Tollebeekse met de meisjes C van AV NOP het NK voor teams. Marleen toonde haar veelzijdigheid door bijvoorbeeld ook de dorpsloop van Espel en de mini-triatlon van het Zuyderzee College te winnen.

Vincent van Veen
KARATE – In juni won Vincent van Veen brons bij de NK kata (ofwel het schijngevecht) bij de jeugd. De Emmeloorder is elf jaar en traint bij sportschool Top Intervention. Door die prestatie bij de NK werd hij uitgenodigd voor de centrale trainingen van Jerry Smit in Haarlem. In september leverde hij vervolgens een topprestatie bij de EK in Parijs. Hij eindigde daar als tweede.