‘Ik ben er aan alle kanten ingetuind’

De prijs van Sportvrijwilliger van het Jaar ging naar Jan Jonkers van voetbalvereniging Tollebeek. De grote man achter het Tiendorpentoernooi was door sportmedewerker Peter Dekkers van deze krant met een list naar het Muzisch Centrum gelokt. ‘En ik ben er aan alle kanten ingetuind’, moest hij erkennen.

Jonkers speelde jaren als laatste man voor VV Tollebeek, waar hij ook vier jaar wedstrijdsecretaris, vier jaar algemeen secretaris en vier jaar voorzitter was.

Daarnaast is hij al vijftien jaar voorzitter van het Tiendorpentoernooi, dat dit jaar al voor de 41ste keer wordt gehouden. In die functie krijgt hij nogal wat voor zijn kiezen en blijkt het niet makkelijk te zijn om alle polderclubs op één lijn te krijgen. Jonkers blijft daarbij zijn doelstelling trouw: een volledig Tiendorpentoernooi op het terrein van VV Tollebeek.

De organisatoren hadden Jonkers gevraagd of hij tijdens de prijsuitreiking een toespraak wilde houden over het Tiendorpentoernooi. Hij had niet gezien dat zijn vrouw en kinderen achterin de zaal hadden plaatsgenomen en toen Hans Veenhuis hem naar voren riep, haalde hij zijn ‘spiekbriefje’ uit z’n broekzak. Hij hoefde echter geen speech te houden en werd gehuldigd als Sportvrijwilliger.

’Ik ben iemand die het liefst zoveel mogelijk achter de schermen werkt, maar ik vind dit toch wel fantastisch’, moest de 41-jarige Tollebeker erkennen, ‘Ik had er geen moment rekening mee gehouden.’

En over het Tiendorpentoernooi van dit jaar: ‘Zoals bekend wordt het eigenlijk een Negendorpentoernooi. Maar we werken er geduldig aan om er weer wat van te maken. Dat lukt elk jaar en daar zijn we in Tollebeek best een beetje trots op.’