“Een fantastisch seizoen”

De heer Erkelens overhandigt de prijzen aan Anita Oldenhof en Johan Hansma.

De heer Erkelens overhandigt de prijzen aan Anita Oldenhof en Johan Hansma.
Foto: Hans Veenhuis.

De vijfde plaats tijdens het wereldkampioenschap voor junioren in Seoul was voor de achttienjarige Anita Oldenhof zonder enige twijfel het hoogtepunt van het afgelopen jaar. „Het was een fantastisch seizoen”, zo vat ze het schaatsseizoen ’87-’88 samen. Het lopende seizoen lijkt echter door een blessure geheel verloren te gaan.

Anita Oldenhof woont aan de Punterstraat in Emmeloord en schaatst bij de STC Rutten. Het afgelopen seizoen eindigde ze als derde bij de Nederlandse kampioenschappen voor B-junioren en werd ze vijfde tijdens de WK in Seoul. Aansluitend werd ze door coach Leen Pfrommer opgenomen in de selectie van Jong Oranje.

Anita Oldenhof

De foto op de voorpagina van De Noordoostpolder.

Anita Oldenhof na terugkeer uit Zuid-Korea.

Anita Oldenhof na terugkeer uit Zuid-Korea.
Foto: Hans Veenhuis.

Alhoewel het vanaf het begin duidelijk was, dat Anita Oldenhof één van de belangrijkste kanshebsters zou zijn voor de titel ’Sportvrouw van het Jaar’, toonde ze zich toch enigszins verrast met de uitnodiging voor de prijsuitreiking. Aanvankelijk dacht ze zelfs aan een grap: „Want ze halen wel vaker
streken met me uit”.

Het is voor Anita Oldenhof niet de eerste keer dat ze een dergelijke prijs krijgt. Twee jaar geleden werd ze in ’t Heem te Hattem uitgeroepen tot regionaal talent. Inmiddels is ze echter meer dan alleen een talent.

„Alles ging goed; alles ging voor de wind”, zegt ze over het afgelopen seizoen, „Ik had niet verwacht dat ik bij de selectiewedstrijden bij de eerste drie zou eindigen, maar ik werd tweede. En de wereldkampioenschappen in Seoul waren een hele belevenis. We zijn er met z’n drieën naartoe gegaan en we eindigden alle drie bij de eerste vijf”.

Na dat zo succesvolle seizoen is het minder voor de Wind gegaan met Anita Oldenhof. In juni kreeg ze voor het eerst last van een knieblessure en sindsdien is de pijn gebleven en heeft ze nog geen enkele wedstrijd kunnen schaatsen.

Nadat een kijkoperatie lange tijd niet noodzakelijk werd geacht, heeft de bekende specialist dokter Hermans twee weken geleden toch maar een kijkje in haar knie genomen. Er bleek een breuk in het kraakbeen te zitten. Dat kraakbeen moet nu aangemaakt worden en dat wordt een langdurige zaak.

Weliswaar kan ze voorzichtig wat schaatsen, is ze ook mee geweest naar een trainingskamp in Inzell, maar het ziet er naar uit dat er dit seizoen geen wedstrijden meer geschaatst kunnen worden. „Het is balen. maar het is niet anders”, is haar korte commentaar.

De vijfde plaats tijdens de wereldkampioenschappen en de verkiezing tot Sportvrouw van het Jaar vormen voor Aníta Oldenhof slechts tussenstadia in haar uiteindelijke streven: „Ik streef ernaar om deel uit te maken van de kernploeg. Zoals het er nu voorstaat zal dat wel erg moeilijk worden. maar voor de Olympische Spelen van 1992 hoop ik zodanig hersteld te zijn, dat ik weer volop kan meedraaien”.