“Sandra heeft de hoop op Barcelona nog niet opgegeven”

Overgenomen uit De Polderkrant van 27 januari 1992.

Sandra Dekker krijgt de beker van voorzitter Marjan Maaskant van de Sportraad.

Sandra Dekker krijgt de beker van voorzitter Marjan Maaskant van de Sportraad.
Foto: Hans Veenhuis.

De feestelijkheden rond haar verkiezing als Sportvrouw van het Jaar kwamen voor Sandra Dekker als een aangename verrassing in een periode, dat het haar sportief gezien niet voor de wind gaat.

Een lastige schouderblessure speelt de 16-j arige zwemster al maandenlang parten; zodanig dat het nog maar de vraag is of ze dit jaar zal kunnen deelnemen aan de Paralympics in Barcelona.

Medaillekansen

De Emmeloordse heeft de hoop op deelname in Barcelona nog niet opgegeven, maar ze weet ook dat uitzending naar de Paralympics sterk afhankelijk is van haar medaillekansen.

„Ik ga gewoon door”, vertelt de Sportvrouw van het Jaar relativerend, „Ik hoop dat ik nog mee kan doen aan de Paralympics, maar als het niet lukt, dan heb ik over vier jaar weer een kans. Uiteindelijk
ben ik nog jong genoeg”.

Gehandicaptensport

De jaarlijkse sportverkiezingen van De Polderkrant vormen inmiddels een goede promotie voor de gehandicaptensport. Twee jaar geleden ging de hoofdprijs bij de dames naar rolstoelbasketballster en -tennisster Maaike Smit en dit jaar werd Sandra Dekker dus eerste.

Zij erkent dat ze een goed seizoen achter de rug heeft. Alhoewel haar talrijke gouden medailles tijdens de Nederlandse winter- en zomerkampioenschappen en haar overwinning in de NIS-competitie wellicht het meest tot de verbeelding spraken, noemt ze zelfde Europese kampioenschappen in Barcelona als het hoogtepunt van het afgelopen jaar.

Door haar schouderblessure en door een discutabele indeling van de Nederlandse zwemsters. won ze daar weliswaar geen medailles: „Maar het was leuk om mee te maken”.

Ingewikkelde blessure

Sindsdien houdt vooral de schouderblessure haar bezig: „Het is een hele ingewikkelde blessure. Je kunt het eigenlijk niet uitleggen. Bepaalde dingen mag ik niet doen, zoals gymnastiek op school. Maar ik train nog steeds vier keer per week en daarnaast ga ik ook nog regelmatig naar de centrale trainingen in Veenendaal. Volgende maand gaat de rest van de ploeg naar de Open Zweedse kampioenschappen, maar daar kan ik ook niet heen”.

Sandra Dekker vindt het jammer dat ze die wedstrijd mist; niet alleen vanwege de trip naar Zweden, maar vooral omdat daar gekeken wordt hoe de medaillekansen voor de Nederlandse zwemsters liggen met het oog op de Paralympics.

Net als haar mannelijke collega vond Sandra Dekker het moeilijk om te omschrijven hoe ze zich voelde als Sportvrouw van het Jaar. ,,Ik weet eigenlijk niet hoe ik dit moet zien”, klonk het verlegen, “Maar het is natuurlijk wel een eer”.

De winnaars van 1991: de voetballers van Tonego met vooraan Sandra Dekker en Orlando van Wijk. Foto: Hans Veenhuis.
Sandra Dekker.
Sandra Dekker.

Foto’s: Hans Veenhuis.

Genomineerden

Overgenomen uit De Noordoostpolder van 9 januari 1992.

NICOLETTE BRUGGE
volleybal, Vovem ’90

Op 15-jarige leeftijd werd Nicolette Brugge dit seizoen door coach Bauke Houtsma bij het dames 1-team van Vovem ’90 gehaald. Inmiddels is ze zestien jaar en heeft ze zich al een basisplaats verworven in het damesteam van de fusievereniging. Met dat team staat de buitenaanvalster inmiddels op de eerste plaats in de promotieklasse. Het afgelopen seizoen speelde ze nog in de B-jeugd van Vovem en veroverde ze het districtskampioenschap. Tevens maakt ze deel uit van de steunpunt-groep van haar leeftijdsgroep. Deze groep is gevormd uit de beste speelsters van drie districten en hieruit zal het Nederlands jeugdteam worden gevormd. Volgens haar coach maakt ze inderdaad kans om voor het nationale team te worden geselecteerd.

SANDRA DEKKER
zwemmen, Zignea

Het jaar begon goed voor de gehandicapte zwemster Sandra Dekker. Tijdens de Nederlandse winterkampioenschappen in ’s Gravenzande veroverde ze maar liefst zes gouden medailles. Bij de zwemcompetitie van de Nederlandse Invaliden Sportbond eindigde ze in haar klasse als tweede. De Nederlandse zomerkampioenschappen in Amsterdam leverden vijf eerste prijzen op. Daarna volgden er nog internationale wedstrijden in München en Barcelona. Daar viel ze niet in de prijzen, onder andere doordat de indeling in gehandicapten-klasses in het nadeel van de voltallige Nederlandse ploeg uitviel. Ondanks de veelbelovende prestaties van de afgelopen jaren, maakt de 15-jarige Emmeloordse zich zorgen over het komende jaar. Een slepende schouderblessure is er de oorzaak van dat ze zich afvraagt of ze wel zal kunnen deelnemen aan de Paralympics.

Sandra Dekker.

Foto: Hans Veenhuis.

INGE HOOGEVEEN
atletiek, AV NOP

Inge Hoogeveen prolongeerde het afgelopen jaar haar Nederlandse titel bij het speerwerpen Tijdens de Nederlandse kampioenschappen gooide ze de speer 34,88 meter weg en dat was tevens een clubrecord van AV NOP. Bovendien eindigde de Emmeloordse bij die NK als vierde op het kogelstoten met een afstand van 1 1.40 meter. Eerder in het seizoen was ze tijdens de oostelijke kampioenschappen al eerste geworden op het speerwerpen en tweede bij de meerkamp. Die laatste prestatie betekende dat ze in september mocht meedoen aan de Nederlandse meerkampkampioenschappen. Daar eindigde ze als zevende met een puntentotaal, dat tevens een nieuw clubrecord betekende. Inge Hoogeveen is daarnaast ook nog actief als volleybalster bij de succesvolle C l-meisjes van Vovem ’90.

Inge Hoogeveen.

Foto: Hans Veenhuis.