‘De concurrentie wordt steeds groter’

Maaike Smit is de tel kwijtgeraakt. Ze weet niet meer precies hoe vaak ze Sportvrouw van het Jaar van de gemeente Noordoostpolder is geweest. Toch neemt ze de prijs iedere keer met een even grote glimlach en evenveel spontaniteit in ontvangst. En ze garandeert dat zo’n prijsuitreiking nooit routine wordt: ‘Écht niet!’

’Qua prestaties heb ik het goed gedaan’, zegt de Emmeloordse rolstoeltennisster over het afgelopen jaar. Hoogtepunt was het goud dat ze samen met Esther Vergeer in het dubbelspel veroverde tijdens de Paralympics.

Maaike Smit is apotheker en heeft een werkgever die het haar mogelijk maakt om twintig weken per jaar met tennis bezig te zijn. Zo vertrekt ze binnenkort weer naar Australië voor het spelen van drie toernooien.

Ze beseft echter dat met haar 38 jaar het einde van haar carrière als internationale topper in zicht komt. Over deelname aan de Paralympics in 2008 wil ze dan ook geen uitspraken doen: ‘De concurrentie wordt steeds groter. De jeugd komt eraan. En dat is natuurlijk maar goed ook. Voor mezelf wil ik in de komende periode vooral proberen om wat hoger te komen op de wereldranglijst. Ik sta daar nu vijfde en dat vind ik eigenlijk te laag.’

Genomineerden

Anke van Oorschot (schaatsen, STC Rutten)
Deze 17-jarige inwoonster van Nagele was bij de NK Afstanden bij de senioren eerste reserve op de 500 meter. Ze zou de jongste deelneemster zijn geweest. Tijdens sprintwedstrijden om de Utrecht City Bokaal reed ze de 100 meter in 10.94 seconden: een nieuw clubrecord. Ze liet daarmee een gerespecteerde senior als Frouke Oonk achter zich.

Liesbeth van Leeuwen (snelwandelen, AV NOP)
Deze 16-jarige Emmeloordse won het NK indoor snelwandelen voor meisjes A en B over 3 kilometer. Sindsdien levert de juniore zelfs bij de dames goede prestaties. Zo won ze afgelopen zaterdag in Dronten een 10 kilometer. Bovendien verbeterde ze tal van clubrecords.

Maaike Smit (rolstoeltennis, ATC Emelwerth)
De Emmeloordse (38) deed dit jaar voor de vijfde keer mee aan de Paralympics en veroverde voor de vijfde keer een medaille. In Athene won ze samen met Esther Vergeer het goud in het dames dubbelspel.