’Geweldig! Ik had het niet verwacht’, was de reactie van Annelies Pol, nadat ze uit handen van wethouder Karel Maliepaard de beker van de Sportvrouw van het Jaar had ontvangen.

De zwemster had haar uitverkiezing vooral te danken aan haar zevende plaats op de 50 meter vrije slag tijdens de Europese jeugdkampioenschappen in Budapest. ‘Het was zéker een goed jaar’, erkent de 16-jarige Emmeloordse.

Inmiddels zwemt Annelies Pol bij de senioren. In december deed ze voor het eerst mee aan een NK bij de senioren. In Amsterdam werd ze één keer zesde, twee keer zevende en één keer achtste. Ze richt zich het komende jaar op het zwemmen van limieten voor internationale wedstrijden, zoals de EK van volgend jaar.

Daarvoor ligt ze elf uur per week in het water en doet ze daarnaast drie uur per week aan fitness en twee uur aan ‘landtraining’. ‘En deze prijs is een mooie beloning voor wat je er allemaal voor doet’, zei ze gisteravond.

Genomineerden

Corien IJspeerd (paardensport, LR De Dijkruiters): Vanuit enkele stallen in Kraggenburg traint en onderhoudt deze 25-jarige amazone een aantal paarden. Het jaar begon voor de dressuurruiter met twee eerste en vier derde prijzen bij de Indoor Noordoostpolder. Vervolgens waren er in de M1 ereplaatsen bij de kring-, regio- en provinciale kampioenschappen. Met Luxform’s Trappel mocht ze in de Z2 meedoen aan de NK, waar ze als tiende eindigde. Met hetzelfde paard staat ze bovenaan in de Indoorcompetitie in Emmeloord en staat ze op het punt om dit voorjaar nationaal te gaan rijden.

Annelies Pol (zwemmen, Zignea): Deze 16-jarige heeft zich het afgelopen jaar tijdens de NK geplaatst voor het Europees Jeugd Kampioenschap. Ze is opgenomen in de Jeugd Kernploeg, volgt trainingsstages door heel Nederland en mag deelnemen aan internationale wedstrijden. Tijdens de EJK in Boedapest zwom ze de 50 meter vrij (7e) en de 50 meter vlinder (13e). Het afgelopen weekeinde plaatste Annelies zich op de 50 vrije en de 100 vlinder als zesde voor de finale van het NK korte baan.

Maaike Smit (rolstoeltennis): De regerend Sportvrouw van het Jaar van de Noordoostpolder én de provincie Flevoland sloot het jaar af op de vijfde plaats van de wereldranglijst. De 39-jarige Emmeloordse won de Austrian Open en haalde de finale in Tsjechië en Japan. Bij de dubbels staat ze vierde op de wereldranglijst en speelde ze meestal samen met Florence Gravellier uit Frankrijk. Ze won de Australian, British en Czech Open.